АФИ с участие в Building Innovation Forum, 27 септември 2018

АФИ с участие в Building Innovation Forum, 27 септември 2018

Архитектурни, конструктивни, инженерни и технологични особености при реализацията на високи сгради бяха дискутирани по време на първия панел на конференцията Building Innovation Forum в Sofia Event Center на 27 септември. Специален гост е Стив Уотс - председател на Council on Tall Buildings and Urban Habitat. Неговата ключова презентация беше последвана от дискусия с участието на арх. Ангел Захариев, управител на АиА Архитекти, инж. Борис Първанов, управител на Структо, инж. Венета Новакова, председател на Асоциация за фасаден инженеринг. Модератор на панела бе арх. Мануела Белова, представител на Council on Tall Buildings and Urban Habitat.

Бяха засегнати актуални теми свързани с локацията, инфраструктурата и вписването на високите сгради в градската среда и новата тенденция за полицентричните градове.

Дискутирани бяха и конструктивни специфики на тези сгради, капацитет, машинен парк и налични технологии за изпълнението им, както и тенденцията за проектиране на сградната обвивка заедно с основната конструкция на сградата.

Инж. Венета Новакова коментира, че при иконични сгради със специални изисквания към фасадите нейната стойност може да стигне до 20% от общата стойност, и допълни, че съветът към инвеститора е да събере екипа по фасадния инженеринг, да му се довери и да започне работа навреме, защото проектирането изисква време. Възможно е фасадната обвивка да бъде остаряла при завършване на проекта, затова трябва да се работи на ръба на технологичните иновации. Повече средства, отделени за проектиране, и предвиждане на бъдещите предизвикателства, ще спестят грешки, забавяне и пари по време на строителството, допълни тя.

Автор: AFI