Хайде да преминем към Фасадно проектиране 4.0!

Хайде да преминем към Фасадно проектиране 4.0!

Хайде да преминем към Фасадно проектиране 4.0!

Хайде да излезем от зоната си на комфорт и да пробваме да работим във фазата Фасадно проектиране 4.0!

В голяма част от фасадната индустрия ние все още работим по същия начин, по който сме свикнали години наред, сякаш се страхуваме да не направим грешка, като променим нещо или допуснем технологиите да навлязат по-сериозно в нея. Най-разочароващото е, че имаме технологията да правим нещата по-добре.

Като използваме нов подход към технологията, процесите и уменията, можем да постигнем това, което наричаме Фасадно проектиране или фасадно инженерство 4.0. Дори не смеем да го наречем Фасаден инженеринг, заради порочната практика да се правят обекти ”НА ИНЖЕНЕРИНГ“! Представяте ли си? Заради горчивия вкус, неприятното усещане и асоциации, които оставя тази практика в строителния бранш не може да наречем една специалност инженеринг, а трябва да я маскираме с други наименования. Както и да я наричаме, това е специалност без която не можем да направим качествен проект за Сградна обвивка, независимо от споровете в коя част от проекта и е мястото. Отговорът за мястото е ...във всички, и в част Архитектура, и в част Конструкции и в дугите специалности, ако фасадата заема голяма част от сградата и е отговорна за комфортния и здравословен климат и усещане в нея.

Нека да дефинираме фазите в развитието на индустрията:

• Фасадно инженерство 1.0 - чертеж на ръка

• Фасадно инженерство 2.0 - AutoCAD

• Фасадно инженерство 3.0 - 3D моделиране

За да си отговорим на въпроса защо е важно да преминем към фасадно инженерство 4.0, може би трябва да анализираме основните проблеми в един съвременен проект с по-сложна и специфична геометрия. Почти всеки архитект или изпълнител ще ви каже, че едно от най-големите предизвикателства е фасадата. И причината за това е, че голяма част от работата все още се извършва в 2D. Повечето проектанти все още използват AutoCAD за своя дизайн (по същество работят във фасадното инженерство 2.0).

Това е в синхрон с останалата част от строителната индустрия у нас.  Новите реалности, все още малко използвани тук са, в екип да работят множество проектанти по един и същ модел в BIM. Така всички специалности работят върху едни и същи версии на модела, който в реално време отразява промените и те са видни за всички. Имайки толкова важна роля за качеството на обитаване на сградата, фасадата трябва да присъства тук. Фасадните инженери трябва да са част от екипа. Липсата им означава, че промените, направени в BIMmodel, няма да бъдат включени в проектирането на фасадата. Това е липсващата връзка и води до проблеми както при изработката, така и при монтажа на фасадата, като се добавят време и разходи за проекта. А вече има BIM библиотеки за системите на почти всички сериозни системни доставчици на пазара.

Друга болна тема е противопоставянето на пректиране срещу изработка. В исторически план фасадният инженер създава проекта, който се предава на изпълнителя за уточняване, преди изработката и монтажа. Но на този етап често има пробив в комуникациите.

Фасадните инженери имат собствени идеи как трябва да изглежда готовият продукт. Изпълнителят често иска да го оптимизира и промени, за да отговаря на техния бюджет и срок на изпъление. Не е изненадващо, че това често се сблъсква с първоначалната визия на фасадния инженер и макар това несъгласие да се решава, се губи твърде много време.

Преминаването към фасадно инженерство 4.0 може да премахне тези проблеми и рязко да изведе нашата индустрия напред. Има четири основни компонента на този нов метод на работа, всеки от които предлага осезаеми подобрения спрямо начина, по който се работи в момента. Четирите инструмента са: 

• Дигитализация 

• Оптимизация 

• Визуализация 

• Сътрудничество

Етапът на дигитализация включва както преминаване към BIM за всички специалности, така и възлагане на фасадните инженери да работят по дизайна на сградата заедно с архитекта още от етапа на идейния проект. Има няколко важни предимства, които постигаме с тази стъпка. Първо, когато проектът достигне етапа на строителство, вече няма нужда изпълнителят да уточнява фасадата, а ще има основа от препоръки за проектиране. Вместо това се справяме едновременно с проектирането и спецификацията и те са договорени на ранен етап от клиента, архитекта и изпълнителя, за да се избегнат проблеми по-късно в процеса. На второ място, производството и монтажа на фасади става много по-лесно, тъй като се елиминират грешките, които се появяват на този етап, без лутане в различни посоки и форми. 

Клиентът се ангажира на много ранен етап на проектиране и след като това е договорено, могат да се направят сравнителни модели, за да се избере най-ефективният. По този начин се минимизира вероятността от грешки, като данните за дизайна, BIM моделирането и производството се обработват от един доставчик на всеки етап и те са взаимосвързани. Това е в контраст с настоящата система, където и трите фази се обработват независимо. Най-хубавото е, че този нов начин на работа се вписва перфектно с тенденцията за проектиране и изграждане на проекти, като добавя по-голяма скорост и прозрачност на процеса.

Решаващ елемент от оптимизацията във фасадното инженерство 4.0 е технологията, която използваме.  В някои организации вече не използват AutoCAD или други традиционни дизайнерски технологии за фасаден дизайн. Вместо това създават свои собствени програми и скриптове, което позволява да се започне от нулата на база на концепцията или идейния проект. Елементите се свързват заедно, така че промените в една част от дизайна, които се налагат често, да се отразят в етапите на спецификация, производство и монтаж.

Освен това оптимизацията е свързана с използването на най-новите техники, включително генеративния дизайн. Тази методология, която вече носи успех в други отрасли, като например автомобилната и космическата индустрия, сега може да се използва в нашата инженерна работа. След задаване на параметри вътре в програмата, Generative Design използва софтуер, за да стартира множество итерации и да разработи оптимален дизайн. Той гарантира, че всеки елемент е оразмерен правилно и минимизира фирите от материала. С параметричното проектиране, само с промяна на параметрите може да се промени или подобри и дизайна. 

Във фасадното проектиране голяма част от визуализациите все още се случват в 2D, което изисква от зрителя да си представи сградата тризимерна в представите си. Това няма много смисъл в днешната ера на технологиите за виртуална реалност. Така че, във фасадното инженерство 4.0 можем да използваме технологията за осигуряване на възможно най-добрата визуализация и силно реалистичен изглед на завършения дизайн. Това надхвърля възможностите, които в момента се предлагат от BIM, защото докато BIM ни позволява да разберем един проект като инженери, то само когато е моделиран изцяло, наистина можем да оценим как ще изглежда някога построен.

Другото огромно предимство при използването на тази технология е как тя разширява възможностите ни за работа в екип онлайн, дори и този екип да е разпръснат по целия свят. 

Нужни са ви VR очила и можете да се свържете с колеги или клиенти навсякъде по света. Можем да „преминем“ през дизайна, да увеличаваме, да правим снимки и т.н. Разходката през виртуален модел ви позволява да го видите различно. Можете да откриете или видите детайли, които може да пропуснете в 2D изображение или дори когато гледате 3D модел на екран. Това прави всичко по-практично и клиентите разбират по-добре проекта, докато той е все още на етапа на проектиране, избягвайки напрежението по-късно. Тази година, новата ситуация, свързана с Covid19, отново доказа високата стойност на използването на новите технологии.

Макар че технологията е в основата на днешната съвместна работа, това не е единственият фактор. Във фасадното инженерство 4.0 сътрудничеството е свързано с хората и процесите. Това означава да имаме правилното мислене и да разбираме проекта не само в ролята си на консултанти и проектанти, но и от гледна точка на изпълнителя, архитекта или клиента. Да искаме да работим с нашите партньори, за да им помогнем да решат проблемите си. Да си сътрудничим, а не да се състезаваме или доминираме.

Нуждаем се и от разбиране на процесите по изпълнение. За да бъдем успешни консултанти и проектанти, трябва да мислим и за другите заинтересовани страни в проекта и да разберем какво е постижимо. Това е един от основните елементи за успех на проекта заедно с 

Фасадното инженерство 4.0.

Хайде да приемем Фасадното проектиране 4.0 и да почувстваме облекчение от решаването на проблемите си!

АФИ

Foto credit: Archdayli 

Автор: AFI